ŠUMSKA KUPKA – praksa preventivne medicine kroz povezivanje s prirodom

FOREST BATHING (Šumska kupka) je nova, preventivna „medicina“, meni toliko bitna i izvanredna, jer možemo li zamisliti ugodnijega lijeka od šume?

„Shinrin Yoku“ baza je šumska terapije. Počela se pratkcirati u Japanu, 80-ih, a izraz bi se doslovno preveo kao „kupanje u atmosferi šume“, „upijanje šume u sebe kroz osjetila“. Divno je to „učenje“, znatno različito od „šetnje“ kroz šumu. Toliko puno učinaka na nas ima, da su već provedena brojna istraživanja kako bi se oni dokazali…i od tud je već krenula primjena „šumske medicine“, kao „evidence-based“ preventivne medicine.

Istraživanja su dokazala kako šumska kupka djeluje na:

AUTONOMNI ŽIVČANI SUSTAV – šumska kupka smanjuje aktivnost simpatetičkog, a povećava aktivnost parasimpatičkog ŽS-a i tako smanjuje krvni tlak, regulira rad srca i opušta „živce“ J Sve to utječe na edonkrini sustav i imunitet kroz psihoedokrinoimunološku mrežu unutar nas. O čemu pričam? Osjetit ćete nakon šumske kupke.

ENDOKRINI SUSTAV I HORMONE – šumska kupka znatno smanjuje hormone stresa (pričamo o činjenicama koje su dokazane medicinskim mjerenjima!!): adrenalina, noradrenalina i kortizola. Dokazano je i kako šumska kupka ima snažnije učinke na adrenalin nego noradrenalin, tako da snažnnije utječe na mentalni nego na fizički stres. Značajno povećava serumski adiponektin, a njegove niže koncentracije povezane su s nizem poremećaja, od metaboličkih, preko kardiovaskularnih do dijabetesa. I uz sve ovo, naravno da podiže serotonin. Pa se ti nemoj „kupati“ u šumi.

SAN – daokazano je kako šumska kupka povećava vrijeme zdravog sna i kvalitetu sna. Čak se radi na tome da se šumska kupka uvede kao „terapija“ za nesanicu.

IMUNITET – šumska kupka je čudo za imunitet. Ne šetanje šumom, nego svjesna i duboka šumska kupka, što je dokazano i u nekim zemljama se već koristi kao terapija, znatno povećava broj naših NK stanica (prvenstveno su odgovorne za prepoznavanje i uklanjanje zaraženih ili abnormalnih stanica). Te stanice mogu prepoznati i uništiti stanice koje su modificirane stresom ili drugim staničnim promjenama. Što to radi za nas? Pa sve je jasno!

Ovo su istraživanja dokazala, a meni su uz to, sve navedeno dokazale moje šumske kupke koje prakticiram.

Certificirani sam vodič šumske kupke i šumske terapije, a uz jogu, to je ono što radim s velikom strašću, jer šumska kupka znatno utječe na zdravlje i kvalietu života.