“Joga detoks i prana boost”, ili što se događa na joga intenzivu?

14. ožujka 2023. zakoračili smo u ciklus joga prakse, u prostor za čišćenje tijela i uma, za tišinu i raslojavanje, skidajući sloj po sloj obrazaca i navika. Svatko je došao sa svojim vlastitim unutarnjim pejzažem, sa svojim odnosom sa sobom i, prepustili se procesu razotkrivanja, prihvaćanja i otpuštanja; kreirajući neke nove navike i neke nove vlastite izvore snage i ljubavi prema sebi.

I iako krećemo u dublju praksu joge  s nekom namjerom, da se pročistimo, da otpustimo, ponovno se povežemo s vlastitim tijelom i svim dijelovima sebe, namjera, ta destinacija prema kojoj smo krenuli, utopila se u proces. Proces je taj koji postaje bitan, svi oni trenuci svakoga jutra, od malih pobjeda jer smo se probudili ranim jutrom i bili na prostirci, čineći dobro za sebe (i druge oko sebe), svaki dan; preko malih uspjeha jer smo spoznali vlastitu snagu i potencijal, jer smo se možda izborili s nekim lošim navikama i osvijestili važnost ljubavi prema sebi koja je temelj za ljubav prema drugima; sve do trenutaka u kojima smo prihvaćali i one nesavršene dijelove sebe s ljubavlju. Sve spoznaje koje stječemo tijekom tog putovanja, mijenjaju nas i postaju dio naše svijesti.

Tijekom ciklusa, iskustva, različiti trenuci i osjećaji, spoznaje, možda otkrivanje novih dijelova sebe, dolaze i odlaze; i dobri i loši, dok se prepuštamo procesu s povjerenjem. Veliki učitelj i jogi, Sri Dharma Mittra, „everything is perfect and nothing is permanent“, a baš tako se krećemo kroz duhovni put otkrivanja sebe, odmicanje od ega i zaron u dubine svog bića i nekih skrivenih vlastitih obrazaca i izgrađenih „priča“.  S povjerenjem, prihvaćajući svaki trenutak kao jedinstven, baš kakav treba biti, i dok učimo iz njega, puštajući ga da prođe.

Svatko od nas, mreža je energije koja u sebi nosi različite vibracije i kroz praksu asana, pranayama, meditacije i mudri, mijenjali smo svoju energiju; svatko u svom vlastitom dijalogu sa svojim cijelim bićem. Asane su postale naš unutarnji ples s vlastitim tijelom i kroz prihvaćanje svih nesavršenosti i sitnih uspjeha, izvirala je i još uvijek izvire JOGA. Joga je jedinstveno putovanje koje kreće iznutra i gdje ne stremimo božanskom, nego budimo i osvještavamo dio veličanstvenog, božanskog u nama.

Potrebna je hrabrost da se zakorači u prostor vlastitog bića, bez cenzure i prikrivanja, za osvještavanje i transformaciju. Joga nas vodi i podržava na putu do mjesta gdje smo postojali na samom početku, gdje je važan bio samo sadašnji trenutak, gdje smo sa srcem djeteta u sebi pronalazili radost; vodi nas u izvor vlastitog bića u kojem se nalaze ljubav, snaga i bezuvjetna radost (tek tako). Vraćamo se tamo gdje smo beskonačna bića s punim potencijalom za suosjećanje, ljubav i radost, kakvi smo došli na ovaj svijet prije nego smo izgradili priču o onome tko jesmo. Postajemo sve više i više „mi“.

“Everything is there, you just have to turn it on.”

 Sri Dharma Mittra