Joga – put do stvaranja novoga sebe

Joga me naučila kako jednostavno BITI. Ne nestati, nego sjediti sa sobom, puštati stvari da se odvijaju kako se odvijaju, i biti. Ne ignorirati niti odbijati što mi se „ne sviđa“ u meni, neke emocije ili osjećaji koji se ne čine „prigodnima“, nego prigrliti sve što izvire iz mene i onda kroz potpuno prepuštanje oceanu čiste svijesti kroz meditaciju dokučiti što trebam otpustiti, što prigrliti još jače.

Ako odbijamo neke dijelove sebe, dolazimo u neravnotežu. Cijeli naš sustav dolazi u stanje dualnosti umjesto u stanje cjelovitosti. Kada sjednemo u tišini, puštajući sve vanjsko kako bismo se susreli sa svim dijelovima svog unutarnjeg svijeta, trebamo biti otvoreni za sve što nam dolazi. Kao da prvi put uranjamo u sebe, potpuno otvoreni, bez stavova o tome što je dobro, a što ne za nas. Kao kada prvi put uranjamo u more i prepuštamo se svim senzacijama koje nas preplavljuju. Bez ijedne prepreke ili bove na putu, samo prostrano more, puno svjetlosti i tame. Samo ako osvijestimo i prihvatimo SVE dijelove sebe, bit ćemo dobro i u balansu. Nekada je to dug proces, ali vodi do oslobađanja našeg bića. Promotrite, prihvatite, poslušajte i pustite…tek tada pustite. Ako ignoriramo bilo koji dio sebe, on ne nestaje. Radite na njemu, radite na svom unutarnjem biću.

Kako ljuštimo sloj po sloj, kroz praksu povlačenja unutra, meditacijom, mantrama, fokusiranom pažnjom u pranayamama, raslojavanjem, promatranjem i upoznavanjem svakoga sloja, otpuštanjem onoga što nam više ne služi (nakon što smo si dopustili da čujemo što nam je to imalo za reći), dolazimo do čistih elemenata sebe od kojih potom stvaramo nove sebe, mirnije i svjesnije. Tada, i „loše“ slojeve promatramo kroz zahvalnost. Tada, postajemo nova verzija sebe. Zato prakticiramo jogu. Zato se učimo na joga prostirci, kroz razna suočavanja s fizičkim položajima, tko ustvari jesmo i koliko je slojeva na nama nakupljeno.

Smisao joge nije ono „vanjsko“, ne prakticiramo ju da bismo mogli reći da se bavimo jogom i mislimo da smo tako u trendu, da bismo bili „popularni“ učitelji, ili „izvrsni“ vježbači, nego da bismo postali bolja i svjesnija bića, da bismo razvijali suosjećanje prema svim živim bićima, ali i sebi. Joga je nastala u davna vremena bez ikakve tehnologije i reklama i oni koji su zaista htjeli raditi na putu do svog samoostvarenja pronašli su put do nje. Jer to i jest smisao joge. Da otkrijemo sebstvo i povežemo se s izvorom, onim što je iza svega. I iz toga dolazi mirnoća. Joga je najbolji alat za otkrivanje sebe.