VELIČANSTVENOST PRANAYAMA – SUPER MOĆI SVJESNOG DAHA

Pranayame su mi bile jedno od najdražih otkrića u joga praksi, ono koje me povelo do najdubljih dijelova vlastite svijesti i kroz koje sam izravno iskusila što to znači imati sposobnost upravljanja vlastitom životnom energijom.  Nije li čudesno kako je nama ljudima dana mogućnost da upravljamo vlastitim dahom?  Sami možemo kontrolirati svoje disanje, a time i cjelokupno stanje organizma. Nije li to iskustvo upravljanja vlastitim zdravljem, pa na kraju i vlastitim bićem, važnije od bilo kojeg drugog postignuća – spoznati kako svojim dahom u trenutku možemo uspostaviti ravnotežu živčanog sustava, umiriti srce, razbistriti um, smanjiti stres?

Pranayame, jogijske tehnike svjesnog disanja, četvrti su korak na putu do osmog, konačnog koraka i cilja joge. Možemo reći da smo, kada redovno prakticiramo pranayame,  stigli na pola puta do potpune svjesnosti. Čudesno je kada kroz vlastito iskustvo otkrijete kolike „super moći“  u svom dahu posjedujete.  Bitno je jedino da te moći koje se kriju u  pranayamama otkrijete uz sigurno vodstvo, jer upravljate vlastitim zdravljem na vrlo dubokim razinama. No, uz učitelja koji vas kroz njih vodi, bitno je da prisutan bude i vaš „unutarnji učitelj“ tj. vi sami u dosluhu sa svojim tijelom i umom. Vaš dah je samo vaš i kroz pranayame ulazite u duboki dijalog sa svojim dahom, polako ga upoznajete i, kroz osluškivanje vlastitog ritma, prilagođavate praksu pranayama sebi i svojim stanjima. Neke su pranayame za vas u određenim trenucima nepoželjne jer mogu pojačati neželjena stanja, stoga je bitno da ih na početku prakticirate uz vodstvo te naučite kada i u kojem ritmu upravljati svojim dahom te na koji način.  Znat ćete što činiti s dahom kada vam je um prenapet ili preaktivan a što ne, ali ćete znati i kako to prilagoditi specifičnostima vlastitog daha.

Kroz redovnu praksu pranayama svjestan dah postao je važan dio mog svakodnevnog života, koristim ga kao redovnu praksu te u različitim okolnostima, kako bi se uvijek vraćala u stanje ravnoteže. Tako je, malo po malo, moj život postao sve rjeđe biti ispunjen ljutnjom, zabrinutošću, stresom, a sve više ravnotežom, mirnoćom i dobrim zdravljem. No, to vam nitko ne može dati, morate sami otkriti svoj dah i svoj vlastiti put u njegovu unutrašnjost. Učitelj je vaš vodič na putu, poput „sherpe“ koji vas vodi na vrhove Himalaje jer ju on dobro poznaje, pozna svaki njezin vrh te njene zamke; on vas vodi, ali ne može se popeti za vas. Stoga je na vama da odlučite oktriti koje se moći kriju u vašem dahu, u vašem „usponu na Himalayu“, uz vodstvo „sherpe“, ali vlastito iskustvo „planine“.

Kada pranayame postanu vaša svakodnevna unutarnja higijena, kada s vlastitim dahom postanete nerazdvojan prijatelj, on će vam otkriti i u kojem trenutku ste najbliže sebi i dovesti vas do vrata koja su prolaz u središte vašeg bića. Baš tu nas vode pranayame, do vrata koja vode u vašu čistu svijest. Tamo vas „preuzima“ meditacija i vodi vas dalje u vašem najbitnijem „usponu“, prema vrhu iskustva i spoznaje tko ustvari jeste kada uklonite „ja“ i postanete „beskrajno“. Joga je najdragocjenije otkriće mog života jer mi je otkrila slobodu za koju prije nisam niti znali da ju imam. Nisam se još uvijek uspela na sam „vrh Himalaje“, ali sve što sam do sada na tom putu otkrila o sebi, vrijedilo je svakog trenutka, napora, predanosti i discipline, svakoga daha.