Energija punog mjeseca i joga praksa

„HA means sun, which is the sun of your body, that is to say your soul, and THA means moon which is your consciousness. The eneregy of the sun never fades, whereas the moon fades every month and again from fading comes to fullness.“ – BKS Iyengar

Ideja o tome kako mjesečev ciklus utječe na nas, naše osjećanje i ponašanje, seže daleko u prošlost. I nije nelogična. Kao što Zemljinom vrtnjom i gravitacijskom silom Mjesec i Sunce djeluju na vodene mase na Zemlji, uzrokuju plimu i oseku, tako djeluju i na nas što nije niti malo začuđujuće s obzirom da je 70% našeg tijela sačinjeno od vode. Upravo zato se često i joga praksa prilagođava Mjesečevom ciklusu, kako bismo se uskladili s ciklusima u prirodi te dobili najviše dobrobiti od snažne energije Mjeseca. Cilj Hatha Yoge postići je ravnotežu između naših energija, naše muške, aktivne te ženske, mirne energije; solarne i lunarne energije u nama. Sunčeva energija odnosi se na našu aktivnu, mušku energiju, dok se Mjesečeva energija u nama odnosi na našu žensku, mirnu, receptivnu, hladnu energiju. Postići ravnotežu između te dvije energije dovodi nas do potpunog sklada, a usklađivanje s prirodnim ciklusima Sunca i Mjeseca pomaže nam u tome.

S obzirom na hladnu, receptivnu, opuštajuću, Shakti energiju Mjeseca, dan punog Mjeseca idealan je za nježnu praksu joge, praksu povlačenja. Zato je to najbolji dan za meditaciju, nježnu praksu asana poput serije „Moon Salutation“, za duhovni rast i unutarnju refleksiju. Tijekom punog Mjeseca receptivniji smo za spoznaje i uvide koji nam dolaze iz čiste svijesti, našeg duhovnog središta i za povezivanje s intuicijom, jer je upravo na dan punog  Mjeseca „zid“ između duhovnog i materijalnog svijeta „najtanji“. Iskoristite snažnu lunarnu energiju za meditaciju i kontemplaciju, no imajte na umu da, dok je razdoblje mladog Mjeseca idealno za postavljanje novih namjera, nove početke, pun Mjesec nam daje podršku da se pročistimo od emocionalnog tereta, od prošlosti; te da otpustimo što nam više ne služi.

Iskoristite energiju punog Mjeseca, potpuno joj se otvorite i povežite se sa svojim duhovnim središtem, s tišinom unutar vas. Postavite namjeru otpuštanja staroga, razmislite što želite pustiti i prepustite Mjesečevoj energiji da vam pomogne. U procesu meditacije, povežite se s božanskim iza Mjeseca (vedsko božanstvo Soma), osjetite svjetlost i energiju punog Mjeseca kako vas pročišćava i oslobađa onoga što više ne želite nositi sa sobom.

Mantra kojom se povezujemo s vedskim lunarnim božanstvom Soma, ili „Moon Mantra“, može nam pomoći da se povežemo s njegovim odlikama mudrosti i sposobnosti iscijeljenja:

OM SOM SOMAYA NAMAH.

Da se dodatno uskladimo s hladnom, mirnom i protočnom energijom Mjesec i kanaliziramo lunarnu energiju u sebi, dani punog (ali i mladog) Mjeseca idealni su za nježnu seriju asana „Moon Salutation“ (Chandra Namaskar) koja smiruje tijelo i um te pojačava našu Yin energiju. Zašto nam to treba? Zato što ponekada itekako trebamo usporiti.