Dharma Yoga

Dharma Yoga je tradicionalna, a opet suvremena praksa joge, prilagođena pojedincu i životu u današnjem užurbanom svijetu.

Dharma Yoga je moderna interpretacija Hatha-Raya Yoge, duboko ukorijenjena u jogijskim načelima, a fokus ima u osam udova joge. Utemeljena je na više od 50 godina iskustva i prakse velikog učitelja i jogija, Sri Dharma Mittre, koji je svoja duboka znanja i tehnike joge ugradio u Dharma Yogu. Već dugi niz godina poučava jogu u New Yorku gdje i održava obuku za učitelje Dharma Yoge, „Life Of A Yogi Teacher Training”.

Dharma Yoga asana praksa prikladna je za sve, od početnika u jogi do naprednih vježbača, jer se različitim varijacijama asana prilagođava svakom pojedincu. Graciozna je, ali izazovna praksa fizičkih položaja koji unaprjeđuju zdravlje tijela, ali redovnim prakticiranjem povoljno utječu i na um te mentalnu snagu. Postoji nekoliko različitih vinyasa serija (od Dharma Gentle do Dharma IV razine) te se vježbači, kako prolaze kroz serije, potiču na sve dublje iskustvo te sve izazovnije asane.

Svaki sat započinje s tradicionalnom, najstarijom poznatom serijom asana – Pozdravima suncu, nakon čega se izvodi „Shiva Namaskar Vinyasa“ (warm-up serija asana) te se potom prakticiraju različite vrste asana, uključujući inverzije,  “backbendove”, prijetklone, stajaće i sjedeće asane, twistove te balansirajuće položaje. Posebna je karakteristika Dharma Yoge dulje zadržavanje u asanama, što pomiče granice tijela i uma i omogućuje dublje iksustvo asana.

Sastavni dio prakse Dharma Yoge su i PRANAYAME, tehnike svjesnog upravljanja dahom i pranom (životnom energijom). Osim što pranayamama povećavamo zalihe vitalne životne energije u tijelu, akumuliranu energiju svjesno “raspoređujemo” kako bismo time odgovorili na različita fizička, mentalna i emocionalna stanja u našem tijelu i umu. Pranayame su svojevrsna “hrana” za naše tijelo, ali i sustav za izbacivanje svega štetnoga iz organizma. Postoje razne vrste pranayama koje imaju različite svrhe, a općenito sve pranayame čiste, jačaju i uravnotežuju živčani sustav te eliminiraju toksine iz tijela i uma, jačaju cjelokupan imunitet, uspostavljaju sklad u organizmu, smiruju um i pomažu otklanjanju stresa.

Pranayame nas pripremaju za sljedeći korak joge. Praksa Dharma Yoge  uključuje i redovno prakticiranje KONCENTRACIJE (dharana) i MEDITACIJE (dhyana). Različite tehnike koncentracije kao što su trataka („candle gazing“), „color meditation“, usmjeravanje pažnje na dah i slično pripremaju um za daljnji korak joge, meditaciju. Postoje različite vrste meditacije koje prakticiramo u Dharma Yogi, kao što su mantra meditacija, meditacija na trikuti, „seedless“ meditacija i druge.

JOGA NIDRA, ili jogijski san tehnika je koja otpušta stres, umiruje um i usporava misli te vodi do energetskog i fizičkog obnavljanja organizma. Jedna praksa joga nidre u trajanju od približno sat vremena zamijenjuje do 3 sata dubokog sna te donosi brojne dobrobiti: vodi u stanje proširene svijesti, misli postaju jasnije, um se potpuno smiruje i čistimo se od nepotrebnog stresa. Svaki sat asana prakse u Dharma Yogi završava s kraćom joga nidrom (10-ak minuta), ali se ona prakticira i kao zasebna praksa u trajanju 45 minuta do 1 sat te je nezaobilazan dio redovne prakse.

© Jeffrey Vock

 

“Yoga is path of purification of character and conduct (the cleansing of one’s physical and mental nature) wherein the highest state of reality and truth may shine udniminished in the hearts and minds of all beings.”

Sri Dharma Mittra

Dharma 2- Alo Moves
© Alo Moves

“Bring your attention to your heart. Everything is within.”